Sri Lanka are un nou președinte, după ce Gotabaya Rajapaksa a demisionat

de: Anca Lupescu
20 07. 2022

Parlamentarii din Sri Lanka votează pentru un nou președinte, după ce fostul lor lider a fugit din țară și a demisionat pe fondul protestelor legate de criza economică a țării.

Un nou președinte în Sri Lanka

Update 20 iulie, ora 16.05. Ranil Wickremesinghe a fost ales, miercuri, noul președinte al Sri Lanka. Fostul premier va deține funcția de șef al statului până în 2024. Acesta a obţinut 134 de voturi, faţă de 82 de voturi ale principalului său adversar, Dullas Alahapperuma, şi doar trei obţinute de candidatul stângii, Anura Dissanayake. Wickremesinghe s-a bucurat de sprijinul oferit de partidul preşedintelui demisionar Gotabaya Rajapaksa.

Știrea inițială: Premierul Ranil Wickremesinghe, în prezent lider interimar, a fost nominalizat pentru acest rol de către partidul de guvernământ și este văzut ca fiind favorit.

Însă protestatarii doresc ca și el să plece, după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a demisionat.

Premierul se confruntă cu o provocare serioasă din partea lui Dullas Alahapperuma, un deputat disident din partidul de guvernământ, susținut de principala opoziție.

Oricine va fi ales de parlament va avea un mandat pentru a îndeplini restul mandatului domnului Rajapaksa, care se încheie în noiembrie 2024.

Sri Lanka este efectiv în faliment și se confruntă cu o penurie acută de alimente, combustibil și alte bunuri de bază.

Țara are nevoie de un guvern stabil pentru a continua negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), aflate în impas, în vederea obținerii unui pachet de salvare.

Administrația și familia lui Rajapaksa, care au condus țara timp de aproape două decenii, au fost învinuite pentru actuala criză.

El a fugit în Maldive săptămâna trecută, după ce mulțimile au ocupat clădirile guvernamentale, cerând ca liderii politici – inclusiv Wickremesinghe – să demisioneze. Rajapaksa a zburat apoi în Singapore și a demisionat oficial joi.

De ce este Sri Lanka în criză?

Miercuri, în timpul votului, poliția a amplasat baricade în fața parlamentului. Între timp, o mulțime de demonstranți s-a adunat în fața biroului secretariatului președintelui.

Există temeri că rezultatul alegerilor – în special dacă Wickremesinghe câștigă – ar putea declanșa noi tulburări din partea protestatarilor.

În total, 225 de parlamentari își vor exprima votul. În cazul în care un concurent primește mai mult de jumătate din voturile preferențiale, acesta câștigă poziția în mod categoric.

Este o competiție în trei între Wickremesinghe,  Alahapperuma și Anura Kumara Dissanayake, liderul partidului de stânga Janatha Vimukti Peramuna, care deține doar trei locuri în parlament.

Alahapperuma este un deputat de rang înalt din partidul de guvernământ Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) – partidul lui Rajapaksas, care a obținut o victorie zdrobitoare la ultimele alegeri.

Fost ministru în cadrul acestei administrații, el s-a numărat printre membrii cabinetului care au demisionat în masă la scurt timp după începerea protestelor din aprilie. Cu toate acestea, el nu are nicio experiență de guvernare la nivel înalt.

Liderul opoziției, Sajith Premadasa, era inițial așteptat să candideze la președinție, dar, într-o răsturnare de situație de ultim moment, marți, el s-a retras din cursă, spunând că a făcut-o pentru „binele mai mare” al țării.

El a adăugat că partidul său – care deține aproximativ un sfert din locurile din parlament – va lucra pentru victoria lui Alahapperuma. Rapoartele spun că acesta ar putea obține postul de prim-ministru într-o astfel de eventualitate.

Cel mai controversat candiat

Wickremesinghe, prim-ministru de șase ori, care nu a avut niciodată un mandat complet, este probabil cel mai controversat dintre cei trei candidați.

Unii organizatori ai protestelor au promis că vor continua să demonstreze dacă el va deveni președinte, mulți subliniind că are legături strânse cu familia Rajapaksa.

Sri Lanka este o națiune insulară în largul sudului Indiei: Și-a câștigat independența față de dominația britanică în 1948. Trei grupuri etnice – sinalezi, tamili și musulmani – reprezintă 99% din cei 22 de milioane de locuitori ai țării.

O familie de frați domină de ani de zile: Mahinda Rajapaksa a devenit un erou în rândul majorității sinalezilor în 2009, când guvernul său i-a învins pe rebelii separatiști tamili după ani de război civil amar și sângeros.

Fratele său, Gotabaya, care era secretarul apărării la acea vreme și care a devenit ulterior președinte, a fugit din țară după tulburări în masă.

Președintele este șeful statului, al guvernului și al armatei din Sri Lanka, dar împarte multe responsabilități executive cu prim-ministrul, care conduce partidul de guvernământ în parlament.

În prezent, o criză economică a provocat furie pe străzi: Inflația galopantă a dus la scumpirea unor alimente, medicamente și combustibili, la pene de curent, iar oamenii obișnuiți au ieșit în stradă în semn de furie, mulți dintre ei dând vina pe președintele Rajapaksa.